Pussy Riot

PUSSY RIOT : THERE WILL BE ROCK!

By: Spotless
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

R.I.O.T =  pogrom, revolta, revolutia celor care sunt impotriva sistemului…

Asa defineste substantivul RIOT,  Nadezhda Tolokonnikova  membra a grupului punk-rock Pussy Riot din Rusia, in filmul documentar Pussy Riot – A Punk Preyer.

Infintata in 2011, formatia a fost inca de la inceput o forma de protest impotriva liderului de Kremlin si a sistemului politic promovat de acesta.

Prin versurile lor cu trimetere directa la sefu’ de la Kremlin, precum si prin aparitiile in cele mai nonconformiste locuri,  trupa si-a gasit imediat fanii, care asteptau un astfel de protest  impotriva  sistemului, printr-o forma moderna de arta.

21 februarie 2012

Fetele de la Pussy Riot, inarmate cu versurile ultimului hit Punk Preayer, aleg sa sustina protestul in incinta Catedralei Hristor Mantuitorul din Moscova. Evident, locatia nu a fost aleasa la intamplare, iar protestul nu a avut o intentie de a afecta valorile religioase, catedrala fiind locul de suflet al lui Vladimir Putin (VVP), locul unde participa la slujbele cele mai importantante alaturi de Patriarhul Kiril al Rusiei.

Purtand masti pe fata si o chitara, fetele de la Pussy Riot, canta refrenul piesei in fata altarului, pentru mai putin de 30 de seconde. Acestea au fost secundele care le-au schimbat viata desi au fost scoase imediat din incinta bisericii de fortele de ordine.

Tarziu in noapte a aparut si videoclipul filmat din catedrala, reediat si continand versuriele complete. Atacul asupra lui VVP era evident, insa nici patriarhul Kiril nu scapa de versurile formatiei care o cheama pe Fecioara Maria pentru a se alatura luptei impotriva lui VVP.

3 martie 2012

Cu o zi inainte de investierea (din nou) ca presedinte al federatiei ruse a lui VVP, J doua din componentele formatiei,  Nadezhda Tolokonnikova si Maria Alyokhin sunt arestate pentru huliaganism si incitare la ura religioasa.

30.000 de mii de oameni ies pe starezile Moscovei pentru a protesta impotriva realegerii lui VVP. Peste 250 de arestari au loc de catrre fortele de ordine.

Cateva zile mai tarziu este retinuta si cea de a treia membra a grupului, Ekaterina.

Sentinta initiala a completului de judecata pentru fetele de la Pussy Riot este cea mai dura. 7 ani de inchinsoare pentru actele de huliganism. Acest fapt nu a ramas fara ecou in presa internatinala, aceasta relatand ample materiale despre incalcarea drepturilor de  libera exprimare  in interiorul Federatiei Ruse.

Sustinatorii formatiei si adevaratii partizani impotriva sistemului, reusesc sa mobilezeze tineri din intreaga lume prin intermediul retelelor de socializare, pentru sustinerea fetelor din trupa Pussy Riot.

In iulie 2012 incepe mult asteptatul process, Pussy Riot VS sistemul  de justitie din Rusia, iar in luna august a aceluiasi an este anuntata sentinta.  2 ani de inchisoare pentru fiecare componenta a trupei.

La aflarea sentintei sustinatorii formatiei isi manifesta nemultumirea, o nemultumire fata de sistemul putred si corupt care a iesit invingator.  Urmarea acestei sentinte: zeci de protestari din fata tribunaluli de judecata sunt arestati, printre ei si multiplul campion mondial la sah, Gary Kasparov, o voce puternica a manifestantiilor anti-guvernamentale si anti-Putin.

Ecaterina este eliberata la recursul inaintat de aceasta, in luna octombrie 2012. Pentru celelalte componenete ale trupei recursul este respins si raman in continuare in spatele gratiilor.

Aflata in libertate, Ecaterina continua lupta sub forma artistica ce a consacrat trupa punk-rock. Pussy Riot merge mai departe.

Ecourile sustinatorilor incep sa se auda si pe scena artistica internationala, astfel ca peste 100 de muzicieni celebri din intreaga lume semneaza o scrisoare deschisa prin care cer eliberarea fetelor de la Pussy Riot.

Minunea se intampla in 23 decembrie 2013 cand si celelalte fete din trupa sunt eliberate.

Ajunse in libertate fetele nu au incetat lupta, cel mai nou videoclip al lor, Chaika face referiri directe la procurorul general al Russiei si al sistemului de justitie din federatie.

 

Rvenind la partea de inceput a acestui material nu-mi ramane decat un \m/ pentru lupta fetelor de la Pussy Riot si cred ca in curand….There will be rock!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top