who is really Putin

Judoka Putin. Mit sau realitate?

By: Mangusta
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Viața lui Vladimir Putin ar putea fi oricând subiectul unui roman sau al unui film, a cărui acțiune ar fi presărată cu spioni, oligarhi, petrol sau judo. Obligatoriu judo. Una dintre direcțiile de acțiune ale propagandei ruse constă în promovarea unei imagini adecvate liderului de la Kremlin în scopul construirii unei percepții de super erou, de care trebuie să îți fie frică sau cu care trebuie să empatizezi. Acest lucru este valabil atât pentru poporul rus cât și pentru europeni sau americani.

De-a lungul carierei politice, președintele rus a ținut să-și promoveze această imagine de judoka, pentru că „spre deosebire de un şahist, un judoka nu aşteaptă o mişcare din partea adversarului. Strategia lui este să aştepte să vadă când are şansa de a executa o singură lovitură, după care se retrage. Un judoka de succes trebuie să anticipeze loviturile adversarilor săi, să ia o decizie rapidă şi să-i pună la pământ”, a declarat Putin pentru Moscow Times. S-a ajuns chiar până în punctul în care Emir Kusturica l-a caracterizat pe Vladimir Putin ca „maestru judoka în stare să contracareze încercuirea tip Hitler a forțelor NATO ”.

Se spune că deține centura neagră la judo, fiind recompensat cu numeroase onoruri în artele marțiale. Mai mult decât atât, Vladimir Putin este co-autor al unor cărți de specialitate în acest domeniu, el fiind și protagonistul unui DVD “Let’s Learn Judo with Vladimir Putin.”

Fără să vrem ne punem întrebarea: De ce toate astea? Unde începe și unde se termină realitatea acestui produs de marketing?

Răspunsul pare să-l dea Benjamin Wittes, inițiatorul unui blog care tratează subiecte de securitate americană, Lawfare. Wittes, un expert real  în arte marțiale, îl tratează pe Putin ca fiind un fals campion de judo, mergând până acolo încât îl provoacă pe liderul de la Kremlin la o luptă dreaptă, în orice locație unde acesta nu ar mai putea uza de autoritatea sa.

În primul rând, blogger-ul american, dezvăluie faptul că Putin este la bază un luptător de sambo, o variantă rusească apropiată de ce știm noi că înseamnă judo, în consecință toate tilurile sale de judoka sunt cumva umflate. În al doilea rând, Benjamin Wittes acuză faptul că cele mai populare clipuri în care președintele rus își doboară cu foarte mare oponenții sunt photoshopate sau regizate. Acesta mai spune că totul este doar un joc imagistic care să pună în evidență forța fizică a lui Putin care se transpune și în ringul politic internațional. Un joc cu mesaje subliminale, am putea crede, dacă luăm în calcul și trecutul de KGB-ist pe care Putin nu și-l ascunde deloc.

Așa cum ne-a obișnuit liderul de la Kremlin, de când a început ascensiunea sa politică, nimic din ceea ce iese în spațiul public nu este lăsat la voia întâmplării. Totul este gândit în cele mai mici detalii și planificat cu mult înainte de a fi aruncat în jungla mediatică. Însă, dacă treci dincolo de toate aceste imagini bombastice nu ai cum să nu înțelegi că totul este doar propagandă pură în sprijinul obținerii unor interese.

În contextul în care ia în calcul un al patrulea mandat de președinte, este interesant de urmărit care va fi următoarea mişcare a lui Vladimir Putin, și mai ales care vor fi urmările.

Pentru acasă: nu există pe internet o imagine cu Putin câștigând un trofeu în tinerețe deși se mediatizează faptul că a fost campion al St. Petersburg ….. dar poate că o să apară!

5 Comments

 • Liviu:

  Hahaha … mi se pare normal ca Putin să nu accepte nicio provocare la luptă dreaptă, mai ales una venită din partea unui expert REAL în arte marțiale. E limpede că meciurile de judo mediatizate la care participă președintele rus sunt super-extra regizate! Păi ce, îndrăznește vreun adversar să rămână în picioare în fața liderului de la Kremlin?! Se aruncă la pământ singur, înainte ca Putin să gândească decizia rapidă cu care să îl pună la pământ!!! :)))

 • Geanina:

  De ce nu mă surprinde faptul că Putin a scos și un DVD despre cum se învață judo??? Era păcat să se risipească un asemenea talent și să nu fie împărtășit și altora! Tot printre comuniști a fost răspândit obiceiul de a scrie cărți (DVD-ul este doar varianta modernă 🙂 ) care reprezentau lectură obligatorie. Alții își atribuiau titluri de academicieni doctori ingineri, savanți de renume mondial, titluri pe care nimeni nu îndrăznea să le pună la îndoială, în ciuda evidențelor. Și voi vreți ca rușii să pună la îndoială capacitățile de judoka ale lui Putin???

 • Alexx:

  E limpede de ce Putin a ales postura de judoka în detrimentul celei de șahist. Păi șahist poți să fi și cu o constituție astenică … pe când judoka… e cu totul și cu totul altceva! La șah ai nevoie doar de minte, la judo e nevoie și de forța fizică, dublată de gândirea anticipativă. Și apoi, dacă alegea șahul, cum mai avea ocazia să își expună trupul bine lucrat și viguros chiar și la cei 64 de ani ai săi! Mi-l și imaginez stând la o masă, în fața tablei de șah dezbrăcat până la brâu … :))) neeee, nu dă bine! Și consilierii lui de imagine știu asta. Așa că îi dau înainte cu judoka Putin! :)))

 • Flavius:

  Faza asta cu președintele judoka imposibil de învins, mie îmi aduce aminte de alți președinți comuniști care practicau tot felul de activități la fel de încununate de succes: la vânătoare, cădeau urșii, mistreții și căprioarele secerate, înainte chiar ca tovarășul să apuce să apese pe trăgaci, iar peștele mușca din cârlig înainte ca președintele să arunce undița 🙂

 • Man:

  „Așa-zisul Superputin” a fost croit pe calapod rusesc, după modelul James Bond, şi este un macho-man care pilotează avioane supersonice, se scufundă cu submarine, vânează tigri, practică artele marţiale şi pescuieşte în râurile reci din Siberia, şi căruia i se atribuie şi amante apetisante şi celebre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top