russo

Mitul „Rusofobiei” – apel la sentimentele naționaliste ale populației ruse

By: Rosa
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Dacă există un cuvânt care dă semnalul că un canal media este clar pro-Kremlin, acesta este rusofobia. Organele de propagandă ale Moscovei precum RT, Sputnik sau televiziunea națională de stat din Rusia utilizează acest termen pentru a explica aproape orice critică externă la adresa politicilor Kremlinului. Rusofobia poate fi folosită în orice context – fie că se referă la Siria, Marea Britanie, UE, Ucraina sau practic orice loc din lume. Spre exemplu, luna trecută, președintele Putin a comparat rusofobia în Occident cu antisemitismul.

Dar ce este rusofobia? Termenul sugerează o atitudine de dispreț față de Rusia sau ruși. Astfel, prin acuzarea societăților occidentale de rusofobie, organele de propagandă diminuează criticile referitoare la politicile și acțiunile Kremlinului înfățișându-le ca fiind evocări iraționale care nu merită un răspuns serios. În același timp, prin utilizarea termenului se încearcă schimbarea raportului de forțe împotriva Occidentului, descris deseori de mass-media pro-Kremlin drept un loc în care lupta împotriva intoleranței a trecut prea departe.

În cazul în care linia narativă a rusofobiei este acceptată, nu canalele media pro-Kremlin, ci Occidentul devine intolerabil cu privire la utilizarea regretabilă a propagandei homofobe, sexiste, rasiste și antisemite. Potrivit lui Katri Pynnöniemi de la Institutul de Afaceri Internaționale din Finlanda: „Atacatorul devine victima și victima este acuzată de începerea conflictului”.

 

„Rușii sunt învățați să urască și să se teamă de lumea din jurul lor”

Recent, afirmația potrivit căreia „rusofobia” este o problemă globală serioasă a fost pusă la îndoială într-un articol publicat de RBC, unul dintre principalele canale independente de știri din F.Rusă. Vladislav Inozemtsev, un comentator proeminent și politician al opoziției, a criticat mass-media pro-Kremlin și purtătorii de cuvânt ai guvernului rus pentru utilizarea acestui termen într-un articol cu titlul „Rusofobia în creștere: cum au fost îndepărtate autoritățile ruse printr-o noțiune falsă”. Potrivit lui Inozemtsev, principala problemă cu utilizarea acestui cuvânt este că el generează o conexiune între stat și popor.

În plus, Inozemtsev apreciază fenomenul ca fiind un semn al unei diferențe semnificative între propaganda modernă a Kremlinului și propaganda sovietică: „Astăzi, autoritățile ruse atrag atenția la cele mai naționaliste sentimente ale propriilor cetățeni. Ei încearcă să dovedească faptul că Occidentul nu se opune Rusiei politic și ideologic, ci aproape reînvie ura față de slavi, care au făcut parte din cel de-al Treilea Reich. Propaganda sovietică s-a axat pe opoziția cetățenilor cinstiți și harnici din țările occidentale față de elita capitalistă, politicienii corupți și complexul militar-industrial. În prezent, aceste diferențe au dispărut: Occidentul este descris ca fiind o societate fără spirit care își pierde fundamentele morale […] rușii sunt învățați să urască și să se teamă de lumea din jurul lor, acesta fiind motivul pentru care politicienii de la Moscova emit și promovează teorii potrivit cărora lumea înconjurătoare i-ar displăcea pe ruși.”

russo men

Anul trecut, Grupului Operativ de Comunicare Strategică în Est al UE a realizat un sondaj de opinie cu privire la atitudinea locuitorilor din Bruxelles față de Rusia și ruși în încercarea de a contesta mitul rusofobiei. Potrivit rezultatelor sondajului, nu numai că cetățenii UE vorbesc pozitiv despre Rusia și ruși, dar mai ales că fac o distincție strictă între Rusia și poporul rus, pe de o parte, și dezacordurile politice dintre guverne, pe de altă parte. Videoclipul s-a bucurat de o popularitate ridicată având peste 100 000 de vizionări pe Facebook și a fost distribuit de numeroși utilizatori vorbitori de limbă rusă care trăiesc în UE.

Vă recomand un material pe acest subiect: „Russophobia in the Kremlin’s Strategy: A Weapon of Mass Destruction” de Jolanta Darczewska and Piotr Zochowski (Osrodek Studiow Wschodnich) [PDF]: https://www.osw.waw.pl/sites/default/files/pw_56_ang_russophobia_net.pdf

6 Comments

 • Geanina:

  Rusofobia este încă o temă alimentată artificial de Vladimir Putin pentru a justifica războiul informațional dus de Federația Rusă. Se observă cu ușurință că, în concepția președintelui rus, orice e împotriva intereselor ruse e rusofobie, oricine nu împărtășește punctul de vedere al lui Putin e rusofob. În general, orice se întâmplă pe plan mondial și nu-i convine liderului de la Kremlin este dovadă clară a rusofobiei.

 • Alexx:

  Putin preferă să pedaleze pe subiectul rusofobiei, decât să admită că ceea ce i se întâmplă Rusiei este din cauza sa și a politicilor sale, a echipei de siloviki care conduc Rusia cu mână de fier și lipsă de idei și soluții, lacomi de bani și putere, disprețuitori și incapabili să se pună în pielea rusului muritor de rând.

 • Flavius:

  Dacă societățile occidentale sunt rusofobe, atunci cum se explică spre exemplu concertele susținute de Corul Armatei Roșii în întreaga lume și succesul de care se bucură? În 2004 ansamblul a susțiut un concert de neuitat la Vatican, primind binecuvântarea Papei Ioan Paul al II-lea, În 2007, Ansamblul Aleksandrov a ”cucerit” NATO printr-un recital de excepție care a avut loc chiar la sediul Alianței Nord Atlantice de la Bruxelles. În 2008 ansamblul a aniversat 80 de ani de existență printr-un turneu care pe lângă teritoriul fostei Uniuni Sovietice au fost incluse aproape 60 de țări din Europa, Asia, Africa și America! Și în România, acuzată și ea de rusofobie Corul Armatei Roșii a concertat în ultimii ani în mai multe orașe și va susține spectacole inclusiv anul acesta! Și atunci despre care rusofobie vorbim?!

 • George:

  Cultura și tradițiile rusești sunt apreciate, dovadă stau evenimentele culturale, festivalurile de film, poezie rusească, expoziții de fotografie etc. Nu există o respingere în totalitate a tot ceea ce înseamnă poporul rus. Există însă niște greșeli trecute și prezente ale conducătorilor ruși care nu sunt iertate de popoare și sunt taxate ca atare.

 • Elena:

  Rușii au fost învățați să creadă ceea ce le spun conducătorii lor. Dacă aceștia le spun că occidentalii sunt rusofobi, atunci asta cred. Și îi tratează pe occidentali în consecință. Pentru că nu au experiența unei democrații reale, majoritatea rușilor preferă să ia de bune afirmațiile conducătorilor și nu se mai obosesc să cerceteze din mai multe perspective. Asta îi face foarte ușor de manipulat!

 • Liviu:

  Păi dacă rușii cred că occidentalii sunt rusofobi, de ce se riscă să meargă ca turiști în Occident? Nu le e teamă că vor fi prost tratați doar pentru că sunt ruși? Sau de ce își trimit copii la studii în Vest? (pe bani grei). Ce ar putea să învețe acolo dacă societatea occidentală e caracterizată de decădere și lipsa valorilor și ar trebui să se teamă de ea???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top