Sistemul Patriot Aurora 17

Sistemele de rachete Patriot fac un nou pas pentru securitatea aeriană a Europei

By: Spotless
Dă de veste...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Suedia a ales compania Raytheon, fabricantul rachetelor Patriot, pentru implementarea noului său sistem de apărare aerian şi antirachetă, în urma unei competiţii care a inclus şi consorţiul franco-italian Eurosam SAMP/T (MBDA şi Thales).

 

Guvernul suedez a dat undă verde administraţiei naţionale în materie de apărare, FMV, pentru a continua negocierile în vederea achiziţionării sistemului Patriot. În acest sens, Suedia va trimite o notificare de solicitare a unei scrisori de ofertă şi de acceptare guvernului Statelor Unite pentru iniţierea procesului.

Această tranzacţie va reprezenta încă o victorie pentru Raytheon în ceea ce priveşte vânzarea sistemului Patriot către ţări europene, România anunţând deja că va achiziţiona acelaşi sistem, administraţia americană acceptând termenii tranzacţiei. Valoarea estimativă a contractului se situează în jurul valorii de 1.2 miliarde dolari iar sistemul Patriot va înlocuii un alt sistem dezvoltat de Raytheon şi aflat în dotarea armatei suedeze, HAWK, care este are o eficienţă de 40 km faţă de Patriot care ajunge la 70 km.

Rachete Patriot desfasurate la Haifa in 2013

Rachete Patriot desfăşurate la Haifa în 2013

Competiţia pentru atribuirea contractantului sistemului suedez de apărare aeriană şi antirachetă a suferit întârzieri, în trecut, din cauza dezbaterilor din guvernul de la Stockholm asupra bugetului apărării. Pentru consolidarea unei poziţii politice s-a apelat chiar la testarea eficienţei sistemelor antirachetă prin participarea acestora la cel mai mare exerciţiu desfăşurat în Suedia în ultimii 20 de ani, Aurora 17, în cadrul căruia pe durata a trei săptămâni au fost dislocaţi peste 20.000 de militari şi echipamente militare printre care baterii de rachete Patriot şi SMAP/T. Mai mult Aurora 17 a fost considerat drept un reper ce a marcat o mutare strategică în ceea ce priveşte perspectiva militară a Suediei, la exerciţiu fiind implicate mai multe state NATO iar perioada de desfăşurare s-a suprapus cu cea a exerciţiului desfăşurat de Rusia, Zapad 17, alimentând opiniile unor analişti care au atribuit un caracter de cauză efect acestora.

Rachete Patriot la exercitiul Aurora 17

Scenariul exercițiului Aurora 17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Back to Top